Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Protein Porn

Όλοι έχετε ακούσει για τις πρωτεΐνες. Οι περισσότεροι τις έχετε συνδέσει με τους μπολντιμπιντεράδες και τα αυγά μάτια. Άλλοι τις έχετε συνδέσει με την διαιτά σας και την καλή και σωστή σας διατροφή.

Οι πρωτεΐνες είναι όμως so much more και τα έχετε μάθει όλοι σας στο Λύκειο απλά οι περισσότεροι στο μάθημα της βιολογία κοιτάζατε τα βυζιά της

milfάρας καθηγήτριας και δεν προσέχατε στο μάθημα*.

Δεν θα κάτσω λοιπόν να σας κάνω αναλυτικό μάθημα για τις πρωτεΐνες. Απλά θα πω πως α) σχεδόν τα πάντα στον οργανισμό μας είναι πρωτεΐνες. Από τα καλά μας ένζυμα (πχ η DNA πολυμεράση που "φτιάχνει" το DNA) μέχρι τα αντισώματα του οργανισμού μας, β) το "σχέδιο" για την δημιουργία των πρωτεΐνών βρίσκεται στο DNA και γ) για να παραχθούν είναι απαραίτητη μία καλή διατροφή.

Οι πρωτεΐνες φτιάχνονται από αμινοξέα. Φαντάσου τα αμινοξέα σαν τα τουβλάκια που παίζαμε μικροί και τις πρωτεΐνες σαν τα διάφορα "κάστρα" που φτιάχναμε με αυτά. Τα ζώα όμως δεν μπορούν να συνθέσουν (δηλαδή να φτιάξουν) όλα τα αμινοξέα. Γι αυτό χρειάζεται να τα πάρουμε μέσω της διατροφής μας. Αυτό που παίρνουμε είναι άλλες πρωτεΐνες που οργανισμός διαλύει στα βασικά συστατικα τους, δηλαδή τα αμινοξέα. Μέσα σε αυτά είναι και τα αμινοξέα που δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του. Πιο απλά χρειαζόμαστε το κίτρινο τουβλάκι (αμινοξύ που δεν συνθέτει ο οργανισμός) για να φτιάξουμε το κάστρο μας (πρωτεΐνη που θέλει να φτιάξει ο οργανισμός) και το παίρνουμε από ένα άλλο κάστρο που ήδη το έχει, αφού πρώτα το διαλύσουμε (πρωτεΐνη που παίρνουμε μέσω της διατροφής). Τόσο απλό.**

Οι πρωτεΐνες όμως εξακολουθούν να είναι so much more. Επειδή βρίσκονται παντού κι έχουν σχέση με σχεδόν όλες τις διεργασίες του οργανισμού, έχουν άπειρες εφαρμογές. Γι΄ αυτό η μελέτη τους έχει ειδικό όνομα, Proteomics. Αυτή θα μας επιτρέψει τα κέρατά μου, κυρίως σε θεραπευτικό επίπεδο.

Και τώρα ας περάσουμε στο porn του πράγματος. Ειδικά αν είστε ανωμαλάρες σαν του λόγου μου.

Scene 1) Ένα εκπληκτικό blog όπου βλέπουμε πολλές από τις πρωτεΐνες που μας ενδιαφέρουν. Δεν είναι πραγματικά υπέροχες;

Scene 2) Εδώ έχουμε ένα MMOG με θέμα τις πρωτεΐνες. Ναι όταν λέω MMOG εννοώ Massive Multiplayer Online Game! Κάτι σαν το WoW αλλά στο πιο επιστημονικό του. Θα με βρείτε με το όνομα TrelosEpistimonas.

Μα δεν είναι καύλα;

*Εγώ πάλι είχα φάει κόλλημα με την Γαλλικού.
** Θες και βιβλιογραφία;! Ε, άνοιξε το βιβλίο της Βιολογίας του Λυκείου. Αν δεν το έχεις δανείσου το από το ανηψάκι σου.

1 σχόλιο: