Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Κλιματική αλλαγή, αρνητές κι απειλές

Είναι γνωστό πως υπάρχουν κατηγορίες ανθρώπων που αρνούνται πως υπάρχει κλιματική αλλαγή ή πως η αλλαγή αυτή οφείλεται στον άνθρωπο. Κάποιοι προάγουν τρελές ιδέες, ενώ άλλοι είναι πιο προσγειωμένοι.

Από τον Νοέμβριο του 2009 οι αντιδράσεις αυτές έγιναν εντονότερες. Τότε λίγο πριν την Σύνοδο της Κοπεγχάγης κάποιοι χάκαραν τους υπολογιστές του Climatic Research Unit, του University of East Anglia στην Αγγλία. Μεταξύ άλλων απόκτησαν πρόσβαση σε e-mail επιστημόνων του κλίματος. Παρουσιάζοντας επιλεγμένα κομμάτια αυτών, αποκομμένα από το υπόλοιπο κείμενο, προσπαθούσαν να αποδείξουν πως η κλιματική αλλαγή είναι μία συνομωσία. Η μελέτη των e-mail και των λοιπών εγγράφων απέδειξε πως τίποτα τέτοιο δεν ισχύει.

Έκτοτε οι αρνητές της κλιματικής αλλαγής έγιναν πιο επιθετικοί, παρενοχλώντας επιστήμονες του κλίματος. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα τέτοιας παρενόχλησης είναι η παρενόχληση που δέχτηκαν Αυστραλιανοί επιστημόνες, που πυροδοτήθηκε από έναν νέο νόμο που περιορίζει τις εκπομπές CO2.

Φαίνεται πως τα επιχειρήματα των αρνητών στέρεψαν κι αποφάσισαν λοιπόν να καταφύγουν σε απειλές. Δεν φαίνεται όμως να στερεύουν τα χρήματα που οι αρνητές λαμβάνουν από τις εταιρείες πετρελαιοειδών με κυριότερη την γνωστή και μη εξαιρετέα Exxon Mobil. [1][2][3][4][5][6]

Επίσης οι εταιρείες πετρελαιοειδών χρηματοδότησαν επιστήμονες για να γράψουν εργασίες που αμφισβητούσαν την υπαιτιότητα του ανθρώπου σαν παράγοντα για την αλλαγή του κλίματος. Χαρακτηριστικά στο Newsweek το 2007 διαβάζουμε.

"A conservative think tank long funded by ExxonMobil, she told Boxer, had offered scientists $10,000 to write articles undercutting the new report and the computer-based climate models it is based on."

Ειρωνεία αποτελεί και το γεγονός πως οι σκεπτικιστές στην περίπτωση των κλεμμένων e-mail κατηγορούν τους επιστήμονες για "πειραγμένα" δεδομένα, κάτι που φυσικά δεν ισχύει, ενώ αυτό που ισχύει είναι πως συνεργάτης του Μπους αλλοίωσε δεδομένα (προς όφελος των σκεπτικιστών) και ανταμείφθηκε γι αυτή του την πράξη με μία "θεσούλα" στην Exxon Mobil.

Τέλος, δυστυχώς γι αυτούς τους δύσμοιρους, τα στοιχεία πως η κλιματική αλλαγή οφείλεται στον άνθρωπο είναι αναμφισβήτητα. Χαρακτηριστικά σε έναν χρόνο η ανθρώπινη δραστηριότητα παράγει 80 φορές περισσότερο CO2 από όλα τα ηφαίστεια του κόσμου μαζί! [7]

1 σχόλιο: