Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Good News Everyone: Η HAART αναστέλλει την μετάδοση του HIV

Όταν πρωτοεμφανίστηκε ο HIV οι ασθενείς πέθαιναν μέσα σε μερικά χρόνια. Σιγά σιγά όμως καταφέραμε και δημιουργήσαμε μία πολύπλοκη αγωγή με το όνομα HAART. Χάρη σε αυτή οι ασθενείς με HIV πλέον ζουν πολύ περισσότερο. Αυτό το οποίο κάνει η HAART είναι να εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του ιού ή/και την δυνατότητά του να μολύνει τον οργανισμό. Ο ιός μολύνει κύτταρα του ανοσοποιητικού και κυρίως τα Τ λεμφοκύτταρα. Με μειωμένα αυτά τα κύτταρα ο ασθενής είναι επιρρεπής σε ασθένειες που κανονικά θα αντιμετώπιζε με ευκολία, και στο τέλος από αυτές πεθαίνει κι όχι από το ίδιον τον HIV. Μόλις τα Τ λεμφοκύτταρα πέσουν κάτω από ένα όριο, πλέον ο ασθενής θεωρούμε πως έχει AIDS. Εμποδίζοντας λοιπόν τον πολλαπλασιασμό του HIV κρατάμε ζωντανά τα Τ λεμφοκύτταρα και το ανοσοποιητικό του ασθενούς όσο το δυνατόν πιο δυνατό. Ιοί όμως HIV συνεχίζουν να υπάρχουν μέσα στον ασθενή. Γι αυτό αν σταματήσει την αγωγή ή αν ο ιός προσαρμοστεί σε αυτήν, τότε ο πολλαπλασιασμός ξαναρχίζει, με όλα τα συνεπακόλουθα.

Αυτό όμως που δεν ξέραμε ήταν αν ασθενείς με μειωμένα επίπεδα HIV, λόγω της HAART, εξακολουθούν να μεταδίδουν σεξουαλικώς τον ιό. Έτσι λοιπόν χρηματοδοτήθηκαν έρευνες για να το μάθουμε. Μελετώντας λοιπόν ετερόφυλα ζευγάρια που ο ένας είχε HIV ενώ ο άλλος όχι, βρέθηκε πως οι ασθενείς που παίρνουν την αγωγή νωρίτερα, εμφανίζουν μικρότερο ποσοστό μεταδοτικότητας του ιού. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που είναι σχεδόν απίθανο πλέον να μεταδόσει τον ιό ο ασθενής, αφού η μείωση είναι της τάξεως του 96%, σε σχέση με αυτούς που κάνουν την αγωγή σύμφωνα με τα έως τώρα πρωτοκολλα.

Η έρευνα ξεκίνησε το 2005 και είχε σχεδιαστεί να τελειώσει το 2015, αλλά τα ξεκάθαρα θετικά αποτελέσματα επέτρεψαν την ολοκλήρωσή της νωρίτερα. Οι ερευνητές πήραν 1763 ζευγάρια που ο ένας σύντροφος βρέθηκε να έχει HIV ενώ ο άλλος δεν είχε και τους χώρισαν σε δύο ίσες περίπου ομάδες. Οι ασθενείς της μίας ομάδας ξεκίνησαν αμέσως HAART ενώ οι άλλοι όχι. Συνήθως οι ασθενείς ξεκινούν την HAART όταν τα Τ λεμφοκύτταρά τους μειωθούν αισθητά (πριν το όριο όμως στο οποίο γίνεται διάγνωση με AIDS). Οι συγκεκριμένοι 1763 ασθενείς δεν είχαν τόσο μειωμένα Τ λεμφοκύτταρα την στιγμή της διάγνωσης με HIV. Από αυτούς λοιπόν κάποιοι επέλεξαν να αρχίσουν την HAART αμέσως ενώ οι υπόλοιποι περίμεναν να ξεκινήσουν την αγωγή τους όταν τα Τ λεμφοκύτταρά τους φτάσουν στο σημείο εκείνο που "παραδοσιακά" ξεκινά η HAART. Μετρώντας και συγκρίνοντας πόσοι σύντροφοι των ασθενών κόλλησαν HIV σε κάθε ομάδα μπόρεσαν οι ερευνητές και βρήκαν πως υπήρχε διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων, την οποία μάλιστα και μέτρησαν.

Στην πρώτη ομάδα, που έκαναν την HAART όπως συνήθως, οι 877 ασθενείς σύντροφοι κόλλησαν 27 από τους μη ασθενείς συντρόφους τους. Στην άλλη ομάδα όμως που ξεκίνησε νωρίτερα την HAART μόλις ένας ασθενής σύντροφος κόλλησε τον έως τότε μη ασθενή σύντροφό του. Ένας στους 886 δηλαδή! Εδώ να σημειωθεί πως όλοι οι ασθενείς και οι σύντροφοι αυτών ενημερώθηκαν από ειδικούς όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις (σ.σ. άρα έκαναν έρωτα με προφυλακτικό).

Με τα παραπάνω γίνεται κατανοητό πως αν όλοι οι ασθενείς με HIV εντοπίζονταν και λάμβαναν την HAART τότε η μετάδοση του ιού θα ήταν πολύ μικρότερη. Δεν θα ήταν μηδενική γιατί ο ιός μεταδίδεται και με άλλους τρόπους (πχ με μολυσμένη βελόνα), που όμως με την σειρά τους είναι αντιμετωπίσιμοι. Όμως όπως ήδη έχουμε δει πολλοί δεν ξέρουν καν πως είναι φορείς του ιού, ενώ η λήψη της HAART από όλους τους ασθενείς με HIV είναι δύσκολη λόγω πολιτικών και οικονομικών λόγων, που έχουν σχέση με το υψηλό κόστος της HAART και τις πολιτικές αποφάσεις που αφορούν την κοινωνική ασφάλιση.

Σίγουρα όμως το στίγμα το οποίο φέρουν οι ασθενείς με HIV σιγά σιγά θα εξαλειφθεί. Πλέον οι σύντροφοί τους, μελλοντικοί και μη, θα ξέρουν πως θα μπορούν να είναι σε μεγάλο βαθμό ασφαλείς. Αυτό με την σειρά του θα επιτρέψει στο να κάνουν περισσότεροι άνθρωποι εξετάσεις, αφού ένας από τους λόγους που δεν κάνουν εξετάσεις όλοι όσοι πρέπει, είναι ο φόβος ενός θετικού αποτελέσματος, το οποίο φυσικά σχετίζεται μεταξύ άλλων και με το στίγμα του οροθετικού.

Πηγή

Γλωσσάρι
AIDS: Η αρρώστεια όπου ο ασθενής έχει "κατεστραμμένο" ανοσοποιητικό. Τα αρχικά σημαίνουν, "Acquired Immune Deficiency Syndrome"
HIV: Ο ιός που προκαλεί το AIDS. Τα αρχικά σημαίνουν, "Human Immunodeficiency Virus"
HAART: Η αγωγή έναντι του HIV. Τα αρχικά σημαίνουν, "Highly Active AntiRetroviral Therapy".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου