Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Good News Everyone: Δημιουργήθηκαν τεχνητές φωνητικές χορδές

Πολλές φορές έχω μείνει άφωνος με τις εξελίξεις της επιστήμης. Έχω μείνει μάλιστα τόσες φορές άφωνος που φοβόμουν πως κάποια στιγμή θα μου μείνει μόνιμο κουσούρι. I fear not anymore, γιατί στο MIT δημιούργησαν τεχνητές φωνητικές χορδές.



Στα σοβαρά τώρα, το 6% των Αμερικανών έχει πρόβλημα με τις φωνητικές του χορδές! Κάτι που σημαίνει πως αυτή η εξέλιξη θα επηρρεάσει πολλούς ανθρώπους. Όχι, πως αν επηρρέαζε μία μικρή ομάδα θα ήταν λιγότερο σημαντική. Πολλοί από αυτούς τους ασθενείς είναι ασθενείς με καρκίνο στον λάρυγγα και παιδιά που τραυμάτισαν τις φωνητικές τους χορδές λόγω διασωλήνωσης.

Ο συγκεκριμένος τρόπος αγωγής αντιμετωπίζει το ζήτημα από την μηχανική του πλευρά κι όχι την βιολογική του. Στην ουσία είναι ένα τζελ το οποίο μπορεί να μιμηθεί τις φωνητικές χορδές. Αυτή η προσέγγιση θεωρήθηκε πως θα εξελισόταν πιο γρήγορα από μία αντίστοιχη βιολογική.

Δυστυχώς όμως δεν μιλάμε για θεραπεία, αλλά για αγωγή. Η διαφορά είναι πως στην θεραπεία, θεραπεύεσαι και δεν χρειάζεται να ανησυχείς πλέον ή να κάνεις κάτι, όπως για παράδειγμα να παίρνεις ένα φάρμακο, ενώ η αγωγή είναι κάτι που βοηθά στην μείωση των συμπτωμάτων, των επιπλοκών κλπ και σε περίπτωση που διακοπεί, η αρρώστεια συνεχίζει όπως πριν. Στην συγκεκριμένη περίπτωση λοιπόν επειδή το τζελ διαλύεται μετά από μερικούς μήνες, θα πρέπει να γίνεται στον ασθενή νέα έγχυσή του κάθε έξι μήνες περίπου.

Οι ερευνητές προγραμματίζουν ανθρώπινες μελέτες τον επόμενο χρόνο μετά την βιολογική ανοχή του τζελ από τα πειραματόζωα. [1][2]

On a happy side note, επειδή εγώ ασχολούμαι με τις βιολογικές προσεγγίσεις και λόγω της μη μονιμότητας, έχω να πω σε όλους αυτούς τους μηχανικούς, φυσικούς κλπ, πως σύντομα θα φάτε την σκόνη μας.

[1]http://web.mit.edu/newsoffice/2011/vocal-cords-0714.html
[2]http://www.annals.com/toc/auto_abstract.php?id=15672

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου