Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Ομοιοπαθητική, η επιστήμη της απάτης

Η ομοιοπαθητική έχει αποδειχθεί πως έχει τα ίδια αποτελέσματα με το ψευδοφάρμακο (placebo) ξανά και ξανά, κι όμως ακόμα αποτελεί μία καλοστημένη κι επιτυχημένη απάτη στην παγίδα της οποίας πέφτουν πολλοί ασθενείς.

Πριν μερικούς μήνες λοιπόν άλλη μία έρευνα απέδειξε πως η ομοιοπαθητική δεν έχει κάποιο αποτέλεσμα πέραν αυτού του placebo. Η συγκεκριμένη έρευνα έγινε σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα και τους χώρισε στις πέντε ομάδες που φαίνονται στο πιο κάτω σχήμα.

Για να γίνει πιο κατανοητή η έρευνα και γιατί οι ασθενείς χωρίστηκαν σε τόσες πολλές ομάδες να πω εδώ πως όταν ένας ασθενής πάει σε έναν ομοιοπαθητικό πρώτα γίνεται μία συμβουλευτική, ένα είδος συνέντευξης, που κρατά μερικές ώρες και που ο ομοιοπαθητικός δίνει όλη του την προσοχή στον ασθενή. Εκεί ο ασθενής δίνει ένα σωρό πληροφορίες στον ομοιοπαθητικό, οι οποίες υποτίθεται πως έχουν σημασία και θα καθορίσουν την "διάγνωση" που θα κάνει ο ομοιοπαθητικός, με αποτέλεσμα να προτείνει το "κατάλληλο" ομοιοπαθητικό σκεύασμα που πουλά στον ασθενή σαν θεραπεία. Έχοντας λοιπόν οι ερευνητές αυτές τις 5 ομάδες μπόρεσαν να εντοπίσουν το σημείο εκείνο της ομοιοπαθητικής που είχε αποτέλεσμα. Αν είχε κάποιο από αυτά αποτέλεσμα.

Θεωρητικά υπήρχαν οι εξής περιπτώσεις.

α) Υπάρχει αποτέλεσμα αλλά οφείλεται στην συμβουλευτική.

Σε αυτή την περίπτωση θα παρατηρηθεί στατιστική διαφορά όταν συγκρίνουμε τις ομάδες 1,2 και 3 με τις ομάδες 4,5 υπέρ των πρώτων.

β) Τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα είναι δραστικά αλλά δεν απαιτείται εξατομίκευση.

Σε αυτή την περίπτωση το αποτέλεσμα των ομάδων 2 και 4 είναι στατιστικά μεγαλύτερο από το αποτέλεσμα των ομάδων 3 και 5.

γ) Η ομοιοπαθητική όπως προβάλλεται από τους ομοιοπαθητικούς είναι αποτελεσματική.

Οι ομοιοπαθητικοί μας λένε πως κάθε ασθενής είναι διαφορετικός, οπότε για την ίδια αρρώστεια δύο διαφορετικοί ασθενείς μπορεί να παίρνουν δύο διαφορετικά ομοιοπαθητικά σκευάσματα (εξατομικευμένη θεραπεία). Επίσης σε αυτή την περίπτωση η συμβουλευτική είναι απαραίτητη, αφού μέσω αυτής καθορίζεται η "διαφορετικότητα" του ασθενούς, της πάθησής του και του σκευάσματος το οποίο "χρειάζεται".

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να παρατηρηθεί στατιστική διαφορά υπέρ της ομάδας 1 όταν συγκρίνεται με την ομάδα 2, γιατί στην πρώτη ομάδα γίνεται χορήγηση διαφορετικού φαρμάκου σε κάθε ασθενή ενώ στην δεύτερη δίνεται το ίδιο ομοιοπαθητικό σκεύασμα σε όλους τους ασθενείς. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να υπάρχει στατιστική διαφορά υπέρ της ομάδας 1 όταν αυτή συγκρίνεται με την ομάδα 3, ώστε να μετρηθεί σε σχέση με το "μηδέν", δηλαδή το ψευδοφάρμακο.

Μετά από την ανάλυση των στατιστικών δεδομένων οι ερευνητές κατέληξαν

"Homeopathic intervention in patients with chronic, active but relatively stable RA (δηλ. ρευματοειδής αρθρίτιδα) has significant clinical benefits that are attributable mainly to the homeopathic consultation process. There appeared to be no specific benefit from the homeopathic remedies themselves. Although no significant group differences in either of the primary outcomes were observed, statistical and clinically relevant improvements did occur for those receiving consultations in some equally valuable and relevant secondary outcomes. The homeopathic consultation, regardless of treatment allocation, significantly improved standard objective markers of RA: DAS-28 (the EULAR equivalent of the ACR20) and swollen joint count."

Με απλά λόγια ΚΑΜΙΑ ομάδα δεν παρουσίαζε κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα, με τις ομάδες όμως που δέχτηκαν συμβουλευτική (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ αν πήραν ή όχι ομοιοπαθητικό σκεύασμα) να εμφανίζουν κάποια διαφορά σε δευτερεύοντα στοιχεία της αρρώστειας. Αυτό ήταν αναμενόμενο αφού η ρευματοειδής αρθρίτιδα παρουσιάζει υφέσεις κι εξάρσεις των συμπτωμάτων ανάλογα ΚΑΙ με την ψυχολογική κατάσταση του ασθενούς. Το placebo effect έχει άμεση σχέση με την ψυχολογία και η προσοχή που δίνει ο ομοιοπαθητικός στον ασθενή κάνει καλό στην ψυχολογία του ασθενή.

Εδώ μπορεί να ρωτήσει κάποιος:

"Και πού το κακό λοιπόν με την ομοιοπαθητική, από την στιγμή που έστω κι έτσι έχει αποτέλεσμα;"

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι γι αυτό. Ο βασικότερος είναι

1) ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ, να γιατί.
Γιατί μόνο σαν απατεώνα μπορείς να χαρακτηρίσεις κάποιον που σου λέει πως το σκεύασμά του, που είναι απλό νερό, σε βοηθά να γίνεις καλά, ενώ αυτό δεν ισχύει.
2) Το όφελος αυτό μπορεί να υπάρξει ακόμα και με την συμβατική ιατρική, δεν είναι απαραίτητη μία θεωρία που πάει κόντρα στους παρατηρούμενους φυσικούς νόμους (λέγε με κι ομοιοπαθητική).
Το γεγονός πως αυτό δεν συμβαίνει έχει να κάνει με πολιτικούς παράγοντες κι όχι επιστημονικούς. Όταν στα νοσοκομεία μας υπάρχουν ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού πώς σκατά θέλουμε ο γιατρός που κάνει εξαντλητικές εφημερίες να μπορέσει να μεταδόσει καλή ψυχολογία στον ασθενή του; ΑΦΟΥ ΚΙ Η ΔΙΚΙΑ ΤΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΑΤΑ!
3) Επίσης πολλοί που πάνε σε ομοιοπαθητικούς δεν πάνε σε γιατρούς με αποτέλεσμα να έχουν χάσει μέχρι και μωρά παιδιά την ζωή τους.[1] [2] Βλέπετε δεν είναι όλες οι ασθένειες σαν την ρευματοειδή αρθρίτιδα όπου ο ασθενής δεν κινδυνεύει. Μπορεί να πεθάνεις από μία λοίμωξη. Άσε που όσο καλή ψυχολογία κι αν έχεις ο ιός δεν θα φύγει ως δια μαγείας.

[1] http://whatstheharm.net/homeopathy.html
[2] http://www.smh.com.au/national/parents-guilty-of-manslaughter-over-daughters-eczema-death-20090605-bxvx.html

16 σχόλια:

  1. Θα μπορούσαμε να πούμε πως η ομοιοπαθητική είναι ένα είδος αντιεπιστημονικής θρησκείας.Ωραίο άρθρο και ωραίο blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί, υπάρχει και επιστημονική θρησκεία; :-)

      Διαγραφή
  2. Πολυ καλο αρθρο αν και μικρο ειναι ουσιωδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άντε ρε συστημικοί Κάγκουρες! Είμαι σίγουρος ότι πάτε στις εκκλησίες και κάνετε σταυρούς και τώρα επικαλείστε την επιστήμη για να αναιρέσετε μια αναγνωρισμένη από πολλές χώρε της ΕΕ Ιατρική ειδικότητα, που παρέχει και κλινική υποστήριξη. Όπως υπάρχουν πολλοί απατεώνες στο χώρο της Συμβατικής Ιατρικής, έτσι υπάρχουν και στο χώρο της Ομοιοπαθητικής. Δεν μπορούμε λοιπόν να αφορίσουμε με βάση αυτό κάθε προσπάθεια για επιστημονική άποψη και πρακτική που μάλιστα στηρίζεται σε σοφία αιώνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ομοιοπαθητική έχει θεαματικά αποτελέσματα αλλά την αφορίζουν
    για να κερδίζουν οι φαρμακοβιομηχανίες, οι γιατροί και
    τα φαραμακεία. Θεραπεύει ασθένειες που η κλασσική ιατρική
    δεν μπορεί να κάνει τίποτα.Όποιος δεν έχει δοκιμάσει
    δεν έχει άποψη για το θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ομοιοπαθητική αποφέρει λίγα κέρδη;Η ομοιοπαθητική δεν είναι σε ασυμφωνία με την κλασσική ιατρική μόνο αλλά με όλες τις φυσικές επιστήμες.Καμία λογική, καμία απόδειξη.Απάτη και μόνο

      Διαγραφή
  5. Υπάρχουν άτομα που έχουν δοκιμάσει την ομοιοπαθητική και τα γνωρίζω-τα γνώριζα μάλλον, αφού δεν ζουν πλέον εξαιτίας της ομοιοπαθητικής που "θεραπεύει ασθένειες που η κλασσική ιατρική δεν μπορεί να κάνει τίποτα"

    Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται και μια θεραπευτική πρακτική που βασίζεται σε θεωρίες που έχουν απορριφθεί επιστημονικά εδώ και πολλά χρόνια, μπορεί να λέγεται επιστήμη...

    Επίσης επειδή έχω βαρεθεί αυτή την καραμέλα των ομοιοπαθητικών και των ομοψύχων αυτών, ότι οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί λένε ψέματα για να κερδίζουν οι φαρμακοβιομηχανίες...Ξέρετε, κι οι ομοιοπαθητικοί έχουν να κερδίσουν απ' αυτήν την ιστορία, δεν είναι αθώες περιστερές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. το οτι υπαρχουν πολλοι ψευδοπροφητες υπαρχουν σε πολλους κλαδους και στην κλασικη οπου δουλευω 24 χρονια και στην ομοιοπαθητικη....τιποτε δεν ειναι πανακεια......και σιγουρα δεν ειναι πλασεμπο...αν και πιστευω στα πλασεμπο και αυτοιαση.....εγω δεν θα μιλησω για τον εαυτο μου που κανω 10 χρονια ομοιοπαθητικη αλλα θα μιλησω για το σκυλακι της φιλης μου(εχω παραδειγματα και για αλλα ζωντανα αλλα θ'αναφερθω μονο σ'αυτο)....για μενα ολες οι θεραπιες εχουν να προσφερουν πολλα σε συνεργασια μεταξυ τους....λυπαμαι που δεν γνωρισα πιο παλια τις εναλλακτικες θεραπιες.....αλλα λογω του επαγγελματος μου τις απερριπτα.......λοιπον το σκυλακι της φιλης μου επρεπε να παρει αντιβιωση για να του καθαρισουν τα δοντια για 20 μερες οπως ειπε ο κτηνιατρος...ηταν 4,5 κιλα και ενω επρεπε να παρει 100 μιλιγκραμ του εδωσε 500......τις τελευταιες μερες το ζωντανο αρχισε να εχει μια ασταθεια να ζαλιζεται να χανει την ισσοροπια του και σταδιακα να καταρεει εκανε μικροσπασμους αρχισε να μην τρωει και σιγα σιγα να μην μπορει να σταθει στα ποδια του....το πηγαμε στο κτηνιατρο και οι οδηγιες του ηταν να εξακολουθει ναπαιρνει την αντιβιωση (σημ δε την εκοψε ουτε μερα) και αντθετα στο ιατρειο την εδωσε και ενδοφλεβια.....φευγοντας απο το ιατρειο αντι να γινεται καλυτερα το ζωντανο αρχισε να καταρρεει και να μην μπορει ουτε να καταπιει ...χειροτερα απο οτι ητανε...κι οσο παερνουσε η ωρα τοσο χειροτερευε....σε μια στιγμη μου ερχεται στο μυαλο μου ο ομοιοπαθητικος και τον πηρα τηλ.....μου ειπε να το βαλω στο νερο του το φαρμακο για να πινει....ομως αυτο δεν καταπινε ...ετσι το διελυσα στο νερο και με συριγγα του εδινα λιγο λιγο οσο μπορουσε να αποροφησει απο το βλενογονο.....του εδωσα καμμια 10 ρια συριγγες των 2,5 ml και μετα κοιμηθηκαμε...... 2 ωρες αργοτερα που ξυπνησμε ηρθε η φιλη μου και θελησε να το δωσει να φαει αλλα εγω την απετρεπα γιατι δεν περιμενα με τιποτε τι θ'ακολουθουσε την στιγμη που δεν μπορουσε να καταπιει πριν 2 ωρες.....τελικα εφαγε ενα μπολακι και σιγα σιγα λεπτο με λεπτο ωρα με την ωρα το ζωντανο καλυτερευε την αρχισε να στεκεται στα ποδια του και σιγα να περπαταει.....αυτο ηταν....ενω η φιλη μου με κοροιδευε για την ομοιοπαθητικη εδω και 5 χρονια το σκυλακι της το κανει μονο ομοιοπαθητικη οτι και να παθει....να φανταστειτε τον πρωτο καιρο το ειχαμε ξαναδωσει αντιβιωση και το ζωντανο ειχε ευαισθητοποιηθει και ειχε παρενεργιες........ετσι φοβηθηκε και τωρα το παει μονο σε κτηνιατρο ομοιοπαθητικο.......ο οποιος κρινει και για τα εμβολια τουωστε να μην μενει ακαλυπτος κι αυτο γιατι η νομοθεσια το θελει αλλιως δεν θα καναμε ουτε αυτο..... και η κλασσικη ακολουθει κατα καποιον τροπο και την ομοιοπαθητικη αν καποιος ξερει αο ιατρικη οπως πχ τα εμβολια....αλλα καποιος παραπανω ειπε οτι καποιοι πεθαναν λογω ομοιοπαθητικης....εγω μπορω να σου φερω εκατομυρια που πεθανε με την κλασικκη τα βλεπω καθημερινα στην δουλεια μου....και γιατι οταν πεθαινουν με την καλσικη κανεις δενλεει τιποτε???ενω σε ολα τ'αλλα φταιει η θεραπεια???

      Διαγραφή
  6. Αφού λοιπόν τα φάρμακα είναι placebo πως κάνουν δουλειά στα παιδιά και σε βρέφη ακόμα, μιλώ με ζωντανό παράδειγμα τα παιδιά μου 1 και 5 ετών, μήπως το βρέφος αισθάνεται καλύτερα με το φάρμακο? Καλό θα ήταν προτού ο καθένας μιλάει τόσο άσχημα για κάτι να το γνωρίσει καλύτερα παρά να διαβάσει μια μελέτη και τα αποτελέσματά της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κρίμα να υπάρχουν επιστήμονες σήμερα που εκφράζονται αρχικά με αυτόνίχα γυρίσει όλη την Ε τον τρόπο .Και περισσότερο με λυπεί που δεν ενστερνίζονται μεθόδους που πηγάζουν απο τον πατέρα της Ιατρικής .τον μέγα Ιπποκράτη .Προσωπικά οφείλω πολλά σε αυτή τη μέθοδο .Εχω γλυτώσει απο χειρουργεία που κατά την κλασική Ιατρική ήταν αναπόφευκτα .Ελα όμως που γινόμουν πάντα καλά χωρίς επέμβαση .Και αυτό το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρω ,είναι η θεραπεία μου απο απίστευτες ημικρανίες 16 ετών μέσ σε 3 μόλις μήνες .Ειχα γυρίσει όλες τις ειδικότητες Ιατρικής ,με άπειρες εξετάσεις όλα αυτά τα χρόνια χωρίς κανένα απολύτως αποτέλεσμα .Και έχει δίκιο ο προηγούμενος κύριος .Δεν είναι όλοι οι Ομοιοπαθητικοί το ίδιο .Και εγώ άλλαξα γιατρό μέχρι που πέτυχα τον σωστό Δεν πτοήθηκα γιατί απλά ήθελα να γίνω καλά.Επίσης έχω ένα μότο στη ζωή μου .Που μόνο σε καλό με οδηγεί .Ποτέ μην απορίπτεις κάτι ,αν πρώτα δεν το μελετήσεις καλά .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν έχει το θάρρος γνώμης και την στοιχειωδη υπευθυνότητα ο συγγραφέας του αρθρου αυτου να δωσει το πραγματικο του όνομα , να μη κρυβεται πισω απο ψευδωνυμα και να αναλαβει τις νομικές συνέπειες των ύβρεων κατα της ομοιοπαθητικής και των συκοφαντιών εναντιον αυτων που συννομα την ασκούν.

    Εφοσον δεν δηλωνει τα πραγματικά του στοιχεία ,οφειλει να αποσυρει το άρθρο άμεσα,διαφορετικά θα κατατεθει σχετικη μηνυτηρια αναφορά στην αρμόδια Εισαγγελία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΚΑΝΩ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΛΑΘΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΣΤΕΛΝΕ ....
    ΕΝΑ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΑΚΡΙΩΒΩΣ ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΔΙΝΟΥΝ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙς ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΦΗΝΕΙΣ. ΣΥΜΦΩΝΩ ΟΤΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ,,, ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΑΙΡΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΑΔΑΚΙ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΣΕΙΣ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. το οτι υπαρχουν πολλοι ψευδοπροφητες υπαρχουν σε πολλους κλαδους και στην κλασικη οπου δουλευω 24 χρονια και στην ομοιοπαθητικη....τιποτε δεν ειναι πανακεια......και σιγουρα δεν ειναι πλασεμπο...αν και πιστευω στα πλασεμπο και αυτοιαση.....εγω δεν θα μιλησω για τον εαυτο μου που κανω 10 χρονια ομοιοπαθητικη αλλα θα μιλησω για το σκυλακι της φιλης μου(εχω παραδειγματα και για αλλα ζωντανα αλλα θ'αναφερθω μονο σ'αυτο)....για μενα ολες οι θεραπιες εχουν να προσφερουν πολλα σε συνεργασια μεταξυ τους....λυπαμαι που δεν γνωρισα πιο παλια τις εναλλακτικες θεραπιες.....αλλα λογω του επαγγελματος μου τις απερριπτα.......λοιπον το σκυλακι της φιλης μου επρεπε να παρει αντιβιωση για να του καθαρισουν τα δοντια για 20 μερες οπως ειπε ο κτηνιατρος...ηταν 4,5 κιλα και ενω επρεπε να παρει 100 μιλιγκραμ του εδωσε 500......τις τελευταιες μερες το ζωντανο αρχισε να εχει μια ασταθεια να ζαλιζεται να χανει την ισσοροπια του και σταδιακα να καταρεει εκανε μικροσπασμους αρχισε να μην τρωει και σιγα σιγα να μην μπορει να σταθει στα ποδια του....το πηγαμε στο κτηνιατρο και οι οδηγιες του ηταν να εξακολουθει ναπαιρνει την αντιβιωση (σημ δε την εκοψε ουτε μερα) και αντθετα στο ιατρειο την εδωσε και ενδοφλεβια.....φευγοντας απο το ιατρειο αντι να γινεται καλυτερα το ζωντανο αρχισε να καταρρεει και να μην μπορει ουτε να καταπιει ...χειροτερα απο οτι ητανε...κι οσο παερνουσε η ωρα τοσο χειροτερευε....σε μια στιγμη μου ερχεται στο μυαλο μου ο ομοιοπαθητικος και τον πηρα τηλ.....μου ειπε να το βαλω στο νερο του το φαρμακο για να πινει....ομως αυτο δεν καταπινε ...ετσι το διελυσα στο νερο και με συριγγα του εδινα λιγο λιγο οσο μπορουσε να αποροφησει απο το βλενογονο.....του εδωσα καμμια 10 ρια συριγγες των 2,5 ml και μετα κοιμηθηκαμε...... 2 ωρες αργοτερα που ξυπνησμε ηρθε η φιλη μου και θελησε να το δωσει να φαει αλλα εγω την απετρεπα γιατι δεν περιμενα με τιποτε τι θ'ακολουθουσε την στιγμη που δεν μπορουσε να καταπιει πριν 2 ωρες.....τελικα εφαγε ενα μπολακι και σιγα σιγα λεπτο με λεπτο ωρα με την ωρα το ζωντανο καλυτερευε την αρχισε να στεκεται στα ποδια του και σιγα να περπαταει.....αυτο ηταν....ενω η φιλη μου με κοροιδευε για την ομοιοπαθητικη εδω και 5 χρονια το σκυλακι της το κανει μονο ομοιοπαθητικη οτι και να παθει....να φανταστειτε τον πρωτο καιρο το ειχαμε ξαναδωσει αντιβιωση και το ζωντανο ειχε ευαισθητοποιηθει και ειχε παρενεργιες........ετσι φοβηθηκε και τωρα το παει μονο σε κτηνιατρο ομοιοπαθητικο.......ο οποιος κρινει και για τα εμβολια τουωστε να μην μενει ακαλυπτος κι αυτο γιατι η νομοθεσια το θελει αλλιως δεν θα καναμε ουτε αυτο..... και η κλασσικη ακολουθει κατα καποιον τροπο και την ομοιοπαθητικη αν καποιος ξερει αο ιατρικη οπως πχ τα εμβολια....αλλα καποιος παραπανω ειπε οτι καποιοι πεθαναν λογω ομοιοπαθητικης....εγω μπορω να σου φερω εκατομυρια που πεθανε με την κλασικκη τα βλεπω καθημερινα στην δουλεια μου....και γιατι οταν πεθαινουν με την καλσικη κανεις δενλεει τιποτε???ενω σε ολα τ'αλλα φταιει η θεραπεια???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η ομοιοπαθητικη εχει σχεση περισσοτερο με την φυχολογια και με αυτη περισσοτερο δουλευει και πολυ λιγοτερο με θεραπεια απο τα συστατικα των ομοιοπαθητικων φαρμακων.
    Και πιστευω πως ο Ανθρωπος εχει απιστευτη δυναμη μεσα του για να αντιμετωπισει σχεδον τα παντα!!Η καλη ψυχολογια ειναι ενας παραγοντας που βοηθα στην απελευθερωση της δυναμης και αν η ομοιπαθητικη βοηθα σε αυτο ναι αξιζει το κοπο

    ΑπάντησηΔιαγραφή