Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Πούστη Χάρε δεν θα γεράσουμε ποτέ.

Ίσως να έχετε ακούσει την έκφραση "το γήρας ουκ ερχεται μονον". Αυτό σημαίνει πως μαζί με την μεγάλη ηλικία έρχονται και ένα σωρό αρρώστειες. Ένα παράδειγμα είναι η συρρίκνωση του εγκεφάλου που βάση νέας μελέτης παθαίνει ο άνθρωπος αλλά δεν πάθαινε ο χιμπαντζής, γιατί ζούμε περισσότερο και έχουμε μεγαλύτερο εγκέφαλο.[1] Ένα άλλο παράδειγμα είναι η ηλικιακη εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που για να το πούμε απλά είναι μορφή τύφλωσης. Πλέον όμως ξεχάστε ο,τι ξέρατε, πλέον μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας με μία νέα θεραπεία που σύντομα θα αρχίσει να δοκιμάζεται σε ανθρώπους.

Η θεραπεία βασίζεται στα εμβρυικά βλαστοκύτταρα και αναπτύχθηκε στο Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας του University College London and Moorfields. Αυτή την στιγμή είναι σε πειραματικό στάδιο και σε λιγότερο από 10 χρόνια θα είναι διαθέσιμη. Όπως φαίνεται ο ασθενής δεν θα χρειάζεται να νοσηλεύεται για την θεραπεία, κάτι που είναι θετικό, ειδικά αν σκεφτούμε πως οι ασθενείς θα είναι μεγάλης ηλικίας κυρίως.

Η συγκεκριμένη θεραπεία με εμβρυικά βλαστοκύτταρα θα είναι η δεύτερη που περνά στο στάδιο των κλινικών δοκιμών. Η πρώτη θεραπεία με εμβρυικά βλαστοκύτταρα θα ξεκινήσει τον επόμενο χρόνο και θα αφορά άτομα που έχουν τραύμα στην σπονδυλική τους στήλη. Ω, ναι! Ετοιμαζόμαστε να θεραπεύσουμε τους τετραπληγικούς.[2][3]



[1] http://news.sciencemag.org/sciencenow/2011/07/the-incredible-shrinking-human-b.html
[2] http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/health/article6122757.ece
[3] http://www.geron.com/media/pressview.aspx?id=1235

5 σχόλια:

  1. ΞΥΠΝΑΜΑΛΑΚΑΜΗΒΛΑΣΤΗΜΑΣ10 Σεπτεμβρίου 2011 στις 1:53 π.μ.

    les na prolavei na se therisei o xaros prin geraseis?De tha geraseis pote an pethaneis neos.Prosexe malaka poion koroideueis kai ti euxesai.
    kaneis kalo kaneis kako tha erthei gyreuontas se, leei o laos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. O Χάρος είναι ...θεριστής
      και ο Θεός ...σπορέας;
      κάτι μου λέει
      πως στα σπαρτά
      θα γίνει... "της Κορέας" !

      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι ύστερα,
    θά 'ρθει ο λαός που λέει τα ωραία,
    να πει ακόμα κανά δυο για χάρη της παρέας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή